Borboly Csaba a prezentat proiectul de raport în cadrul Forumului Tineretului European

Concordanță între părerea organizațiilor europene de tineret și cea a Comitetul Regiunilor 

(0 Votări)33 vizualizări

Raportul privind politicile de tineret, întocmit de Borboly Csaba în calitate de raportor al acestei teme în cadrul Comitetului Regiunilor, a fost prezentat în data de 29 octombrie la Bruxelles, la sediul reprezentanței Luxemburgului, deținătoarea președinției prin rotație a UE. Documentul se poate citi accesând  http://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2015/09/PA-HU-BORBOLY_v4.pdf. Președintele consiliului județean consideră importantă această prezentare și datorită faptului că în scurt timp statele membre ale Uniunii Europene și șefii de state și de guverne care formează Consiliul Europei vor adopta propriu raport pe această temă, ocazie cu care și aspectele cuprinse în rapoartele CoR vor putea fi incluse în documentele conducerii uniunii.

La evenimentul intitulat Shadow Report on Youth Policy – A Youth Perspective (Raport de suport în ceea ce privește politicile de tineret – perspective pentru tineri: (http://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2015/09/YFJ_ShadowReport_print-LAST.pdf)orbit) președintele consiliului județean a vorbit despre faptul că există concordanță între rapoartele Comitetului Regiunilor (CoR) întocmite pe această temă și cele ale organizațiilor europene de tineret. Ambele părți susțin implicarea mai activă a tinerilor în viața publică. Borboly Csaba a mulțumit pentru rezultatele obținute în urma consfătuirii care a avut loc în urmă cu o săptămână cu reprezentanții Forumului European de Tineret și cei ai Luxemburgului, propunerile menționate cu această ocazie fiind incluse în raport. În ceea ce privește acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani a existat consens, considerându-se că aceasta poate fi o modalitate de a-i scoate din pasivitate pe tineri. Pe lângă acest demers, în opinia președintelui consiliului județean este nevoie de pași concreți, cum ar fi: creșterea participării tinerilor în societatea civilă și viața politică, implicarea în procesul decizional politic, redactarea unui pachet de bază unic prin care să se susțină tineretul și care ar conține accesul la serviciile de internet, consilierea în alegerea carierei profesionale, accesul liber în cazul proceselor de educație, programul primul loc de muncă, sprijinirea voluntariatului, asigurarea comunicării în trei limbi. Prezentarea a fost susținută și apreciată de către cei prezenți.

Forumul European al Tineretului (EYF) este o organizaţie de coordonare a asociaţiilor naţionale ale tinerilor din Europa (organizaţii membre ale EYF), formată în anul 1996 din consilii naţionale de tineret şi organizaţii internaţionale neguvernamentale ale tinerilor. Împreună, acestea reprezintă interesele a zeci de milioane de tineri de pe întregul continent. Acţionează  ca interlocutor recunoscut  al unor instituţii internaţionale, cum ar fi Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Este vizibil în media, iar prin intermediul campaniilor și acțiunilor sale atrage atenția asupra problemelor de actualitate cu care se confruntă tinerii. De asemenea, sprijină schimbul de informații, experiență și bune practici.  (http://www.youthforum.org)

La eveniment au fost prezent președintele și adjunctul Direcției generale de educație și cultură din cadrul Comisiei Europene. Urmare a întâlnirii avute în prealabil cu aceștia s-a convenit ca în a doua jumătate a lunii noiembrie va avea loc o consultare în acest sens (raportul CoR se face pe baza opiniei Comisiei Europene). Întrevedere similară a avut loc și cu reprezentanții Luxemburgului care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene și care susțin  promovarea raportului și în cadrul Consiliului Europei.

Forma finală a raportului întocmit de Borboly Csaba va fi votată la începutul anului viitor, însă în prealabil acesta este dezbătut în cadrul comisiei de specialitate. Despre activitatea președintelui consiliului județean în cadrul CoR puteți obține mai multe informații accesând link-ul http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

Miercurea-Ciuc, 30 octombrie 2015


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774