Asociațiile de vânătoare au obligația de a interveni în cazul urșilor periculoși

La București s-a discutat despre pașii necesari în vederea unei coexistențe pașnice între carnivorele mari și om

(0 Votări)42 vizualizări

Gestionarea cât mai optimă a carnivorelor mari, în special a exemplarelor de urs periculoase a fost una dintre temele abordate de Szép Róbert, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în cadrul conferinței organizate la București în data de 9 februarie pe tema coexistenței pașnice între carnivorele mari și om. 

Borboly Csaba a menționat, pe fondul primului atac de urs înregistrat în județul Harghita în data de 6 februarie, că asociațiile de vânătoare trebuie să își asume un rol mai important și să solicite autorizația de intervenție în cazul exemplarelor periculoase.  Aceste aspecte au fost dezbătute în data de 7 februarie de președintele consiliului județean cu secretarul de stat de la Ministerul Mediului Uricec Eugen Constantin, respectiv Adriana Croitoru, directorul Direcției de biodiversitate din cadrul ministerului, împreună cu comisarul general Szép Róbert.

În ceea ce privește răspunderea asociațiilor de vânătoare Szép Róbert, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu a menționat: „În contextul managementului speciilor care generează conflicte un rol cheie îl au asociațiile de vânătoare care au nu numai o obligație legală, dar și una morală și trebuie să intervină în acele situații care discutăm de urși periculoși. Fac apel la aceste asociații de a sprijini activitatea desfășurată în cadrul ministerului și de a întocmi de îndată și în mod corespunzător solicitările în cazul derogărilor”.

„A fost o problemă destul de grea, mai ales datorită faptului că în trecut au fost numeroase situațiile în care factorii implicați, în locul colaborării au ales să arunce vina unul asupra celuilalt. Este probabil prima ocazie când implicarea părțile implicate a avut ca rezultat o colaborare fructuoasă. Un rol important l-a avut de asemenea, colaborarea dintre reprezentanții județelor Brașov, Covasna, Mureș și Harghita, dar și demersurile fracțiunii UDMR din parlament și președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, întreprinse în acest sens”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a atras atenția asociațiilor în cauză, meționând că: „Reprezentanții Ministerului Mediului au confirmat rolul important pe care îl au unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de vânătoare în întocmirea în cel mai scurt timp și în mod corespunzător a documentațiilor cu privire la obținerea de autorizații de intervenție în cazul carnivorelor mari, în special al urșilor. Acest demers este vital în vederea reușitei în ceea ce privește coexistența pașnică între carnivorele mari și om. Acestea sunt solicitările ministerului, care susține demersurile noastre”.

După cum v-am informat în prealabil, în data de 6 februarie un tânăr a fost atacat de urs, la numai 300 de metri de localitatea Eliseni.

Declarația victimei atacului de urs de la Eliseni o găsiți pe următorul link:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1294255910675787/

București, 9 februarie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774