Aceleași probleme în Europa ca și în regiunea noastră

Borboly Csaba: tinerii nu primesc șanse pentru a se responsabiliza

(0 Votări)52 vizualizări

„Este nevoie ca în domeniul educației să se creeze un fel de cultură antreprenorială, care să contribuie în rândul tinerilor la  dezvoltarea unui spirit antreprenorial încă din timpul școlii”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în cadrul discursului avut la conferința de tineret de la Atena, de vineri, 11 noiembrie. Președintele consiliului județean l-a reprezentat în cadrul conferinței pe Markku Markkula, președintele Comitetului Regiunilor. Întâlnirea a cărei temă a fost reprezentată de tinerii antreprenori (European Conference on Youth Self-Employment) a fost organizată de Uniunea Regională a Municipalităților din Attica (PEDA), în colaborare cu Rețeaua Europeană pentru Incluziune Acțiune Socială Locală (ELISAN).

Borboly Csaba a menționat că sprijinirea tinerilor antreprenori poate fi o modalitate eficientă în vederea combaterii exodului de creiere, fenomen cu care se confruntă țările din Europa de Est. Totodată, poate reprezenta și o rezolvare a situației actuale de pe piața forței de muncă, unde procentul tinerilor șomeri este în creștere, la fel ca și cel al tinerilor necalificați. În primul rând este nevoie de impulsionarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din mediul rural, datorită faptului că agricultura oferă un potențial ridicat și cunoștințele din acest domeniu sunt stăpânite de mulți încă din timpul copilăriei, un impuls din afară fiind suficient pentru demararea unei afaceri. În opinia președintelui consiliului județean acest sprijin trebuie să ia forma unui program educațional de formare prin intermediul căruia se pot dobândi abilități de organizare și manageriale, teoretice și practice. Borboly Csaba a atras atenția asupra diferențelor salariale dintre țările estice și vestice, datorită cărora țările din est adesea pierd tinerii calificați și talentați, urmările acestui proces putând fi grave în acest sens fiind nevoie de sprijinirea tinerilor antreprenori.

Borboly Csaba a făcut referire la avizul cu privire la cooperarea în domeniul tineretului (2010-2018), act înaintat în cadrul Comitetului Regiunilor și care va fi pus în acord cu avizul înaintat de europarlamentarul  Bocskor Andrea, redactat pe aceeași temă. De asemenea, a menționat buna colaborare dintre cele două instituții, dar și punctul de vedere al comisarului european Navracsics Tibor cu privire la politicile de tineret, cultură, învățământ și drepturi lingvistice.

Consiliul Județean Harghita se ocupă de ani de zile cu formarea tinerilor și situația acestora pe piața forței de muncă, iar în acest sens s-au organizat discuții prin implicarea tuturor celor interesați, s-au realizat studii și au fost promovate aceste aspecte la nivel național.

Tema conferinței de la Atena a fost șomajul în rândul tinerilor din Europa, fenomen care a luat o amploare tot mai mare. Invitații au fost reprezentanți ai administrațiilor locale, membrii ai Parlamentului European și ai Comitetului Regiunilor, respectiv ai Comisiei Europene. S-a discutat despre mediul antreprenorial, dificultățile și oportunitățile acestuia, au fost prezentate bunele practici de la nivel european și s-au făcut propuneri pentru fortificarea sferei antreprenoriale.

Conform rezultatelor studiului prezentate în data de 10 noiembrie 2016, absolvenții din județul Harghita în proporție de 55,6 la sută și-ar dori să demareze o afacere, 66,36 la sută doresc să-și continue studiile, în timp ce 33,64 la sută nu doresc să-și continue studiile, dar doresc să-și demareze o afacere. 20,26 la sută ar alege să lucreze în țară și 28,20 la sută ar pleca la muncă în străinătate.

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla mai multe aici, iar discursul în limba engleza la conferința de la Atena îl găsiți aici.

Miercurea-Ciuc, 14 noiembrie 2016


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774