Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2024. április 24., 13:04:42

VIII. Székelyföld Napok: Felhívás az Orbán Balázs díjazásra

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

A rangos kitüntetést első alkalommal 2011-ben adományoztuk az önkéntesség jegyében az arra érdemeseknek. Azóta évente odaítéltük az elismerést:

·        2012-ben az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve jegyében;

·        2013-ban a Kós Károly-emlékév kapcsán;

·        2014-ben a Család és munka összehangolása évének jegyében;

·        2015-ben a fejlesztés európai évének kapcsán azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akiknek szellemisége, munkája élő örökség, követendő példa, mely révén elismerést és érdemet szereznek a régiónak;

·        2016-ban a Márton Áron Emlékév jegyében olyan személyeket tüntettünk ki a rangos díjjal, akik nemcsak hitbeli, hanem kiemelkedő lelki- és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek.

A 2017-es esztendő a Reformáció Emlékéve, ezért idén a reformáció 500. évfordulója alkalmából olyan személyiségeknek szeretnénk odaítélni a kitüntetést, akik hitbeli és közösségi vezetői is egyházközösségüknek, akik munkájukkal megújulást hoztak a gyülekezet életébe, illetve a lelkipásztori teendők mellett felvállalták hiánypótló szociális, kulturális és ifjúsági tevékenységek szervezését is, és ezáltal hozzájárultak a közösség összetartásához és megerősítéséhez. 

A reformáció a 16. században szellemi és társadalmi kohéziós hatása által hozzájárult az új állam, az Erdélyi Fejedelemség sikeres megszilárdításához. Hatása a magyar nemzeti identitástudat megerősítésében is döntő volt, hozzájárult az irodalmi magyar nyelv kialakulásához és elfogadottá tette a nemzeti nyelvet az egyházban és az adminisztrációban is.

Az évszázadok során a művelődést szervező és iskolateremtő reformátorok nagymértékben hozzájárultak az erdélyi magyar közösség társadalmi, szellemi fejlődéséhez és a magyar önazonosság megmaradásához úgy, ahogyan napjaink elhivatott lelkipásztorai is fontos szerepet játszanak a magyar közösség megmaradásában.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. A díjátadó ünnepséget 2017. október 20-án 18 órától rendezzük meg Marosvásárhelyen, a Vártemplomban.

Ezennel tisztelettel felkérjük, küldje el az Orbán Balázs-díjra vonatkozó jelölését rövid indoklás kíséretében 2017. október 10-én déli 12 óráig az info@hargitamegye.ro  e-mail-címre.

Tisztelettel és köszönettel:

Borboly Csaba                                                                       Biró Barna Botond

elnök                                                                                        alelnök

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 26. 


Letölthető dokumentumok:

Facebook