Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 19., 15:08:12

Több turistaösvény van a megyében, mint valaha

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Évet értékelt Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

Családias hangulatban értékelte ki az elmúlt év megvalósításait Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata december 15-én, kedden este Csíkszeredában. Az ünnepségen bemutatták a Súgó-barlang felső, száraz járata feltárásának 50. Jubileuma alkalmából készült fotókiállítást, ugyanakkor Önzetlenség Díjjal értékelték Szaniszló Csaba, a közszolgálat búvár szakosztálya vezetőjének kiemelkedő tevékenységét.

Borboly Csaba elmondta, hét éve dolgozik a hegyimentőkkel, ennyi idő alatt összeszoktak, sokmindent megvalósítottak, sikerült infrastrukturálisan és emberi erőforrás tekintetében is jelentősen fejleszteni a közszolgálatot, ugyanakkor bővítették a települések körét, akik partnerek ebben a munkában, sok helyi tanács is felzárkózott. 

– A településekkel együtt sokmindent meg lehet valósítani, hiszen a hegyi térségek hozzájuk tartoznak, együtt EU-s forrásokat is le lehet hívni a tevékenység fejlesztésére. Fontos, hogy el tudjuk fogadtatni a tevékenység szükségességét a panzió- és sípálya tulajdonosok, a közbirtokossági vezetők, cégvezetők körében, hogy megértsék, mennyire fontos a hegyimentők tevékenysége. Ugyanakkor a fiatalságra kell fókuszálni, minél több programot szervezni számukra, hiszen az a fiatal, aki megismeri a hegyeket, nem megy el külföldre, vagy ha el is megy, hazajön, mert honvágya van amiatt, amit megélt a hegyekben, a természetben – emelte ki Borboly Csaba.

Barti Tihamér köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartja a közszolgálat tevékenységét egy biztonságos és eladható turizmus megteremtésében. – Sok munka van még hátra, koncepcionálisan kidolgozni a továbblépési lehetőségeket a biztonságos turizmus terén, hiszen annál jobban támogatják a döntéshozók, a Hargita megyei lakók a közszolgálat működését, amennyiben látják, hogy ezáltal több turista érkezik a megyébe, annak köszönhetően, hogy GPS-re letölthető turistaösvény-térkép segítségével, biztonságosan barangolhatnak a megyében. Az elkezdett tevékenységek folytatására biztatott az alelnök, további turistaösvények kijelölését, kerékpáros utak kiépítését, kiadványok szerkesztését említette a további elvégzendő tevékenységek között.

Fekete Örs beszámolója szerint idén is eredményest évet zártak, hiszen a gyergyói csapat részeként borszéki különítménnyel bővült a közszolgálat, első alkalommal szervezték meg a Székelyföldi hegyimentők találkozóját, illetve a Biztonságos hegyi turizmus program is új lendületet kapott, hiszen Heinekentől nyert támogatásból készítik el a Csíki-havasok részletes térképét, folyamatosan engedélyeztetik, omologáltatják az ösvényeket. Megyeszinten 320 új oszlopot helyeztek ki, ugyanakkor a hegyi kerékpárutakat is építik, 120 kilométer készült el az idén. – Több a turistaösvény a megyében, mint valaha volt – emelte ki Fekete Örs. 

Ugyanakkor új hegyi menedékek épültek, kalákában újjáépítették a nyáron leégett hegyi menedéket a két Hargita között, több, mint 700 gyerek, nagyon sok iskola, valamint a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerek vett részt a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! nevű programjának rendezvényein.

 – Az idén téli bevetéseink száma meghaladta a kétszázötvenet, ami nagyon sok munkaórát valamint sok erőfeszítést jelentett alkalmazottaink és önkénteseink számára. Mindezek mellett hegyimentőink igyekeztek a gyerekeknek valamint a felnőtteknek is szóló hasznos programokkal is eltölteni azokat az időszakokat, amelyek a balesetek vagy más tevékenységek között zajlottak. Ingyenes síoktatást tartottak, újra megszervezték a Brekkencs sítábort, ahol több gyereknek sikerült elsajátítani a sízés minden apró fortélyát egy egész héten át. Síversenyeket szerveztek gyerekeknek, valamint felnőtteknek ilyen volt a Borszéki síverseny, Gyergyó kupa, Lőrincz Pál kupa, családi síverseny, a Jómadár kup”, extrém síverseny, Roseal kupa. Nagy érdeklődés övezte a már hagyományosnak mondható Mike Csaba emléktúrát, amely új elemekkel, nehezebb útvonallal volt megtűzdelve, ugyanakkor Maroshévízen a Kelemen kupával díjazott túrasíverseny, amely már az országos túrasíverseny programjában is megtalálható és amely már szintén nagyon nagy érdeklődésnek örvend. Rengeteg síversenyt biztosítottunk, maratonokat, ügyességi versenyeket felügyelünk – emelte ki fekete Örs.

Az ünnepségen Önzetlenség Díjjal értékelték Szaniszló Csaba, a közszolgálat búvár szakosztálya vezetőjének tevékenységét, Fekete Örs laudációjában kifejtette, hogy bár a közszolgálat fő tevékenysége a hegyi- és barlangi mentés, de látva a sok szomorú esetet, amikor tétlenül, fejcsóválva álltak egy-egy balesetnél a tó partján, nézve a kétségbeesett családot, felmerült a kérdés: vajon ilyen esetben nem tudnának segíteni? És kiderült, hogy tudnak, hiszen Szaniszló Csaba felajánlotta, hogy búvárként időt, energiát nem sajnálva, támogatná a hegyimentő közszolgálat búvár szakosztályának létrehozását, s akár az oktatói minősítést is megszerezné annak érdekében, hogy csapatot tanítani, vezetni tudja.

– Mivel kérdésünkre szinte azonnal választ is kaptunk, közösen indultunk el a nem egyszerű, sokszor rögös úton. Sokszor nem elég, ha a búvár fizikai adottságokkal rendelkezik, hisz a sötét, átláthatatlan vízben halottat kereső személy hatalmas lelki megterhelésnek is ki van téve. Mindezeket a nehézségeket vállalva csapatunk – és ezt ma már büszkén mondhatjuk – helyt áll és öregbíti közszolgálatunk és megyénk hírnevét – fogalmazott az igazgató. A díjat Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér alelnök és Fekete Örs, a közszolgálat vezetője adta át.

Az ünnepi eseményen éves tevékenységéért díjazták a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapatot, a Csíki  Hegyimentő Egyesületet, a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő Csapatot, a Toplița–Călimani Hegyimentő Egyesületet, továbbá a barlangimentő és a búvár szakosztályt.

Csíkszereda, 2015. december 16.

Letölthető dokumentumok:

Facebook