Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. április 18., 21:27:51

Székelyföldi Orbán Balázs díjátadás

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A Székelyföld jelentős hányadát felölelő három megye önkormányzata közösen hozta létre az Orbán Balázs-díjat, amelyet azoknak a személyiségeknek adományozza, akik a Székelyföld fejlődéséért tevékenykedtek.
A legnagyobb székelynek nevezett Orbán Balázs felbecsülhetetlen értéket alkotott A Székelyföld leírásával.
A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

A névválasztást az indokolja, hogy Orbán Balázs alakította ki elsőként Székelyföldről a legátfogóbb és leghitelesebb képet, kora közállapotait felmérve pedig a jövőt megalapozó fejlesztést, modernizációt szorgalmazott. A térséget – hagyományos történelmi, földrajzi, gazdasági, kulturális és vallási tagoltsága ellenére – egységes egészként írta le. A díjat olyan személyiségeknek ítélik, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.

 

A 2014-es év a „Család és munka összehangolás" éve. A család az a biztos pont az életben, ahol önzetlen szeretetet, támogatást lehet kapni, ezzel ellentétbe a munka a megélhetés elengedhetetlen tevékenysége. A kettő együtt teszi teljessé az életet, de mégis milyen nagy kihívást jelent egy időben boldog családanyának, családapának lenni és sikeresnek a munka területén.
A felgyorsult világunkban nem könnyű feladat a családok és a munkáltatók számára, hogy a munka és a család egyensúlyba kerüljön. Lassan a munkaadók is felismerik, hogy az ő érdekük is az, hogy segítsék munkavállalóikat a családi élet és a munka összeegyeztetésben.
Az idei Orbán Balázs díjat olyan személyeknek ítélik, akik bebizonyították, hogy munka és család területén lehet sikeresnek lenni, ugyanakkor lehet közösségi feladatokat vállalni, társadalmunk jövő építésén, értékeink megőrzésén, hagyományaink ápolásán dolgozni.

Az idei díjátadó ünnepségre Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában kerül sor, 2014. október 13-án 18 órától.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díjat először a II. Székelyföld Napok keretében, 2011. június 8-án a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában adták át a székelyföldi megyei tanácsok. Ekkor Hargita Megye Tanácsa a díjjal Kovács Piroska nyugalmazott pedagógust, örökségünk, a székely kapuk készítésének, a különböző stílusok kialakulásának kutatóját és ezek megmentőjét tüntette ki. Kovászna Megye Tanácsa Váncsa György sepsikőröspataki önkéntes tűzoltóparancsnokot díjazta, a faluközösségét és a székely társadalmat szolgáló tevékenysége elismeréséül. Maros Megye Tanácsa pedig Simon Juditot, a HIFA Egyesület elnökét jelölte a díjra, az egyesület keretében végzett közösség-összefogó, kitartó munkájáért. 2011-ben az önkéntesség jegyében adományozták a rangos kitüntetést.

2012-ben a III. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelkedő eseményeként május 24-én a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve jevgyében adományozták a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat. 2012-ben Hargita megye díjazottja Beder Tibor nyugalmazott földrajztanár, pedagógus lett, akitől tanítványok százai tanultak hosszú éveken át nemcsak földrajzot, hanem a szülőföld szeretetét, emberséget. Kovászna megye önkormányzata Haszmann Pál Péter múzeológusnak, a csernátoni Tájmúzeum nyugalmazott vezetőjének, míg Maros megye Domokos Ilona tanítónőnek, népnevelőnek ítélte oda a díjat.

2013-ban a IV. Székelyföld Napok keretében, a Kós Károly emlékév kapcsán (az építész, az író, a grafikusművész, az erdélyi irodalmi élet szervezője, a politikus születésének 130. évfordulója alkalmából), Székelyföld épített örökségének megmentésében és népszerűsítésében jeleskedő helyi építészeket tömörítő egyesületeket, illetve személyeket díjaztak.
A díj átadására szerdán, május 15-én 19 órától került sor Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, ahol Hargita megyéből az Országépítő Kós Károly Egyesülést, Kovászna megyéből a Keöpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaságot és Maros megyéből az ARCUS Egyesületet tüntették ki.

 

Csíkszereda, 2014. október 1.

Letölthető dokumentumok:

Facebook