Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. április 25., 01:38:32

Székelyföldi Orbán Balázs-díj-átadó gála

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsai 2011-ben közösen hozták létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

 

 

2011 óta évente odaítéltük az elismerést:

2011-ben az önkéntesség jegyében;
2012-ben az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve jegyében;
2013-ban a Kós Károly-emlékév kapcsán;
2014-ben a Család és munka összehangolás éve jegyében.
Orbán Balázs alakította ki elsőként Székelyföldről a legátfogóbb és leghitelesebb képet, kora közállapotait felmérve pedig a jövőt megalapozó fejlesztést, modernizációt szorgalmazott. Hargita és Kovászna megye tanácsa a marosszéki önkormányzatokkal összefogva a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat olyan személyiségeknek ítéli, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.
A 2015-ös esztendőt a fejlesztés európai évének nyilvánították, mintegy alátámasztva az Orbán Balázs által is megfogalmazottak szükségességét. Ennek jegyében az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjjal olyan személyiségeket tüntet ki, akik a tetteikkel pozitív választ fogalmaztak meg a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőnkről szóló társadalmi vitában, megvalósításaik a fejlődést, általa pedig a szegénység felszámolását, az egyén és a közösség gyarapodását szolgálják.
A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas, ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében.

Péntek, október 16.
18.00: Orbán Balázs-díj-átadó ünnepség
Szervező: Hargita Megye Tanácsa
Helyszín: Csíkszereda, Márton Áron Gimnázium, díszterem

 

Csíkszereda, 2015. szeptember 29.

Letölthető dokumentumok:

Facebook