Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szombat, 2024. április 20., 11:35:54

Felhívás - Orbán Balázs Díj

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.

A rangos kitüntetést első alkalommal 2011-ben adományoztuk az önkéntesség jegyében az arra érdemeseknek. Azóta évente odaítéltük az elismerést:

2012-ben az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve jegyében;
2013-ban a Kós Károly-emlékév kapcsán;
2014-ben a Család és munka összehangolása évének jegyében;
2015-ben a Fejlesztés európai évének kapcsán azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akiknek szellemisége, munkája élő örökség, követendő példa, mely révén elismerést és érdemet szereznek a régiónak.

A 2016-os esztendő Márton Áron Emlékév, ennek jegyében a kitüntetést olyan személyiségeknek szeretnénk odaítélni, akik nemcsak hitbeli, hanem kiemelkedő lelki- és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek. Munkájuk mellett önként vállalnak olyan hiánypótló szociális, társadalmi és ifjúsági tevékenységeket, amely küldetésükké vált és elismerést érdemel.

Márton Áron, Erdély főpásztora a hitet erősítette a lélekben, és a hithez való ragaszkodást hirdette, míg Orbán Balázs a haza, a magyar nép értékeibe vetett bizalmat és szeretetet hagyta reánk örökségül.
A népszolgálatot mindenek elé helyező két neves személyiség munkássága a közösség szolgálatára épült, mindketten az igazság, a humanizmus és a béke elveiért szálltak síkra beszédeikben és tetteikben egyaránt, szenvedélyesen védelmezték a szülőföld, a magyarok érdekeit.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. A díjátadó ünnepségre 2016. október 17-én 18 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. 

Ezennel tisztelettel felkérem, küldje el az Orbán Balázs-díjra vonatkozó jelölését rövid indoklás kíséretében 2016. október 5-én déli 12 óráig az info@hargitamegye.ro  e-mail-címre.

A felhívás teljes szövege megtekinthető ezen a linken.

Letölthető dokumentumok:

Facebook