Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. április 25., 05:04:37

A szárhegyi Ferencz Ervin ferences szerzetes kapta az idei Hargita Megyéért Díjat

A hagyományhoz illően, idén is Gyergyószárhegyen tartotta ünnepi ülését Hargita Megye...
(0 Szavazat)29 megjelenítés

A hagyományhoz illően, idén is Gyergyószárhegyen tartotta ünnepi ülését Hargita Megye Tanácsa. Május 16-án, csütörtökön a Lázár-kastély lovagtermében a 93 éves Ferencz Ervin ferences szerzetest tüntették ki a Hargita Megyéért Díjjal, amelyet Petres Sándor és Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnökei adtak át, a jelenlévők vastapsa kíséretében.

A dísztanácsülést Petres Sándor nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a megyedíj tulajdonképpen hazatért, hiszen évente a településen szoktak dönteni a kitüntetett személyéről, ezúttal viszont helybélinek is ítélték oda. Gábor László, a község polgármestere példaértékűnek nevezte Ervin atya életpályáját, mint mondta, jár neki ez az elismerés, és megköszönte a megye tanácsosoknak, hogy szárhegyi személyiséget díjaznak. Portik-Hegyi Kelemen főesperes a pünkösdi készülődés jegyében a Szentlélek erejéről beszélt, valamint arról, hogy Istennek mindenkivel van egy terve, és Ervin atyánál nagyon jól látszik az isteni terv megvalósulása.
Csata Orsolya moderátor felolvasta a Bajna György által megírt laudációt. „Aki szóba áll Ervin atyával, vele azonnal szembesül nagy tudásával, klasszikus műveltségével, emberségével, hajlíthatatlan igazságszeretetével, éles látásával, amivel azonnal észreveszi a settenkedő fondorlatot is, s nem restelli azt nevén nevezni. Páter Ervint Isten ajándéknak küldte nekünk, a közösségnek. Miniszter is lehetett volna, ám megmaradt népe hűséges ministránsának" – fogalmazott Bajna György. (Mellékeltük a laudáció teljes szövegét.)
Ervin atya beszédében azt mondta, a szárhegyi Kájoni Akadémia Alapítványnak ajánlja fel az 1500 eurónak megfelelő lejjel járó díjat, a helyi szorgalmas és szegény családból származó gyermekek megsegítésére.
Az ünnepi ülésen a beszédek mellett szavalatok hangzottak el, és a helyi iskolások blockflötecsoportja előadta a Reneszánsz táncok című műsort.

 

Rendkívüli ülés a dísztanácsülés előtt

 

A dísztanácsülést megelőzően a lovagterem fölötti helyiségben rendkívüli ülést is tartott a megyei testület. Titkos szavazással elfogadták azt a határozati javaslatot, hogy Ábrahám Emma töltse be a Hargita Megyei Agrárkamara ügyvezető igazgatói tisztségét. A második és egyben utolsó napirendi pontnál megszavazták, hogy Hargita Megye Tanácsa részéről Petres Sándor alelnök írja alá a megyeelnök helyett a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulás alapító okiratát, ami a jövő héten esedékes. Birtalan József alelnök biztosított mindenkit arról, hogy a hivatal működni fog addig is, amíg Borboly Csaba nem láthatja el teendőit – a megyeelnök távolléte hivatalosan szabadságnak számít, és addig az alelnökök vezetik az intézményt.


Csíkszereda, 2013. május 16.

Letölthető dokumentumok:

Facebook