Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szombat, 2024. április 27., 04:14:10

A mentőkutyás egység megalakulása az idei legnagyobb eredmény

Évet értékelt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Benkő Zsoltot, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata mentőkutyás egységének létrehozóját, oktatóját és vezetőjét különdíjjal tüntették ki a december 16-án, kedden este Csíkszeredában tartott évértékelő rendezvényen. A díjat Borboly Csaba megyeelnök és Fekete Örs, a közszolgálat vezetője adta át. Fekete Örs laudációjában kifejtette, Hargita megye az egyike azon nagyon ritka hegyi- és barlangimentő közszolgálatoknak, amelyeknél a hegyimentőkőn, a barlangimentőkőn, valamint a mentőbúvárokon át már kutyás mentőegység is dolgozik, amiért köszönettel tartoznak Benkő Zsoltnak.


 

– Ő volt az, aki, mondhatni, beszerezte a csapat működéséhez szükséges felszereléseket, megoldotta az utánfutó-problémát, és most már két kutyával felszerelkezve lassan elmondhatjuk, hogy ő az, aki Hargita megye bakancsos turizmusának biztonságáért egy újabb alapkövet tett le – fogalmazott az igazgató.
Fekete Örs beszámolója szerint idén több mint 600 gyerek, nagyon sok iskola, valamint a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerek vett részt a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! nevű programjának rendezvényein. Hegyimentő-, barlangász- és sítáborokat, tájékozódási versenyeket, túrákat, kerékpáros vándortábort és kirándulásokat szerveztek iskolásoknak, emellett osztályfőnöki órákon adtak át ismereteket a biztonságos turizmus érdekében. Ezenkívül olyan versenyeket, maratonokat szerveztek, vagy társzervezői voltak, mint a Mike Csaba-emléktúra sítúraverseny, Kelemen-kupa sítúraverseny, Cross Kápolna maraton, Morecsiba III. mászófesztivál, Lonely Rock-mászófesztivál, Kossuth-szikla-mászófesztivál vagy a Gyilkostó triatlon.
Borboly Csaba elmondta, hogy nehéz év zárul, de ennek ellenére sikerült eredményt elérni.
– A beszámolóból kiderül, hogy a közszolgálat az egyik legtevékenyebb alintézményünk, és a nehézségek ellenére sikerül minden évben egyet előrelépnie. Remélem, az elkövetkező évben a megyei tanács többet tud segíteni, támogatásomról biztosítom a közszolgálatot – jelentette ki a megyeelnök.
Az ünnepi eseményen éves tevékenységéért díjazták a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapatot, a Csíki Hegyimentő Egyesületet, a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő Csapatot, a Toplița–Călimani Hegyimentő Egyesületet, továbbá a barlangimentő és a búvár szakosztályt.

Csíkszereda, 2014. december 17.

Letölthető dokumentumok:

Facebook