Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 26., 03:14:58

A jó együttműködést méltatták a történelmi egyházak képviselői a megyeházán

Évértékelőt tartottak – jövőt terveztek Hargita Megye Tanácsánál

(0 Szavazat)5 megjelenítés

Megtartották év végi kiértékelőjüket a Hargita megyei felekezeti vezetők a megyeházán december 4-én, kedden. A jelenlevők a megyeháza márványtermében közösen foglalták össze az elmúlt év nehézségeit és megvalósításait, mérlegelték a 2018-as esztendőt, főbb megvalósításait, illetve a jövő évi terveikről is szó esett, a további szoros együttműködés jegyében.

Barti Tihamér alelnök megköszönte az idei évben azt az együttműködést, amit folytattunk, kiemelve a műemlékvédelmi programot, amely az idei évben is nagyon jól működött. Sokkal több igény volt, mint amennyit támogatni tudtunk, így a jövő év is kihívásokkal teli év lesz.

– Nagy szükség van arra a lelki és nem csak lelki munkára, amit önök végeznek, ahhoz, hogy közösségünk minél erősebb és egységesebb legyen, ezt érezzük nap mint nap – hangsúlyozta Barti Tihamér alelnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hitélet nélkül, a közösség megszervezése nélkül megyénkben sokkal több lenne a gond és probléma. Ezért is igyekszünk a megyei tanács részéről ebben a munkásságban lehetőségeinkhez mérten hozzájárulni, egyik kiemelt tevékenységünk az egyháztámogatási programunk – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki köszöntötte a jelen lévő Szentes Antal megyei tanácsost is.

– Ebben az évben a megyei tanács felelősségvállalása a többi pályázati lehetőséget is figyelembe véve több mint 1 millió euró feletti összeget tesz ki – nyomatékosította Borboly Csaba. Örömének adott hangot, hogy az idei évben sikerült az egyháztámogatási kiírásunkra ráerősíteni, amely által több olyan esemény, program valósult meg, amely segített a fiatalok összetartásában, nevelésében, ami az itthon maradásukhoz járul hozzá.

Az eseményről készült videó-összefoglaló itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1997246857025948

Az együttműködésért mondott köszönetet Tamás József püspök. Isten áldását kérte a megkezdett munkára, hogy továbbra is közösen tudjunk ezért a népért sokat tenni.

Szatmári Szilárd református lelkész az egyházmegye nevében megköszönte, hogy partnerként kezelték, és több ízben megkeresték és kikérték véleményüket döntések meghozatala előtt.

Simó Sándor lelkész-esperes elmondta, sehol Erdélyben nincs még egy ilyen megyevezetés, amely ekkora figyelmet fordít a történelmi egyházak támogatására. Ezért mondott köszönetet a jelen levő elnöknek és alelnöknek.

Az értékelő végén Lőrinczi Lajos unitárius esperes az elmúlt tíz év egyháztámogatásáért szólt a köszönet hangján.

A találkozó fénypontja a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Márton Áron-emlékérmek átadása volt, amelyet Varró Margit, a székelykeresztúri Berde Mózes Gimnázium igazgatója, Incze Sándor szépvízi kántor és Szécsi Mózes, a Székelyudvarhelyi Református Belvárosi Templom gondnoka vehetett át.

Varró Margit pedagógusi és intézményvezetői munkásságát Lakatos Sándor lelkész-vallástanár méltatta. Incze Sándor szépvízi kántort az október közepén szervezett több mint négyszáz tagú felcsíki kórustag római zarándoklatának megszervezéséért tüntették ki. A laudációt Imre Krisztina olvasta fel. Végül Szécsi Mózes laudációját Gede Ildikó lelkésztől hallhatták a jelenlévők. Az emléklapot, a Márton Áron-emlékérmet és a vele járó díjat Borboly Csaba megyeitanács-elnök nyújtotta át.

Az eseményen közreműködött a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a madéfalvi Schola összevont kórusa, Ványolós András vezetésével. Iochom Zsolt tolmácsolásában Reményik Sándor Az Ige c. verse hangzott el. A találkozó végén Tamás József püspök mondott áldást.

Az év végi kiértékelőről készült fotóalbum az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1869998963047478

Csíkszereda, 2018. december 4.

 

Letölthető dokumentumok:

Facebook